

Osteoporoz Nedir?
Kemik kütlesinin azalması ve kemik mikro yapısının bozulması sonucu , kemik kırılganlığının artması ile karakterize , çok nedenli ve çok rastlanan iskelet sistemi hastalığıdır.
Başlangıcı bel ve sırt ağrısı ile karekterize , ağrı çoğu kez hareketle , yük kaldırmakla başlar , istirahatle geçer. Erken dönemde tedavi programı uygulanmadığında; boyda kısalma ve sırtta kamburlaşma omuzlarda yuvarlaklaşmayı takip eden, el bileğinde kırık , kaburga kırıkları , kalça kemiğinde kırık, omurgada kırık gibi kırık öykülerini beraberinde getiren süreç gözlenir.
RİSK FAKTÖRLERİ
Aile geçmişi.
Yaş.
Endokrin dengesizliği.
Cinsiyet.
Diyetle yeterli D vitamini ve kalsiyum alamamak.
Menapoz ile ilişkili östrojen seviyesinde düşme.
Sigara , alkol , kahve , kafein ve tuz gibi kalsiyum emilimini inhibe ettiği için kullanımına özellikle dikkat edilmelidir.
Hareketsiz yaşam ve ya aşırı egzersiz.
Vertebral kompresyon kırıkları.
40 yaşından sonra frajilite kırığı.
Malabrorbsiyon sendromu.
Erkeklerde testesteron eksikliği.
Kortikosteroitler , antikolvülzanlar , antikoagülanlar , tiroit ilaçları gibi bazı ilaçları uzun süreden beri yüksek dozlarda kullanmak.
Şeker hastalığı , tiroid bezinin fazla çalışması , mide bağırsak operasyonu geçirmiş olanlar , felçlerve bazı endokrin hastalıklarının bulunması.
Osteoporoz egzersiz programının amacı kemik kaybını azaltarak , kemik kütlesinde artış sağlayabilmek. Kas gücü ve kas kütlesini artırarak mobiliteyi ve fleksibiliteyi arttırmaktır. Denge ve koordinasyonu geliştirip olası kırık durumlarının önüne geçmek. Ağrıyı azaltmak. Esneklik ve fiziksel aktivite düzeyini geliştirip kardiyorespratuar dayanıklılığı artırmak. Posterin korunması ve oluşabilecek reformistleri önlemek.
Egzersiz programına başlamadan önce kemik mineral yoğunluğu hakkında bilgi edinilmeli. Submaksimal egzersiz testi yapılmalıdır ve yeterli kalsiyum alınlımı önerilmelidir. Güçlendirme egzersiz programları uygulanırken aşırı yüklenmeden kaçınılmalı.





